Жорстка і м'яка вода. На чому зупинити свій вибір?
Досить часто можна почути, що ця вода дуже жорстка, а ця — м'яка. Саме показники жорсткість і м'якість є одними з основних. Як же вони визначаються? Жорсткість характеризується сумарною кількістю іонів магнію і кальцію, які присутні в 1 літрі води. Чим їх менше, тим м'якше вода, і навпаки.
Як же ці речовини потрапляють в неї? Оскільки вода є чудовим розчинником, то при проходженні через природні поклади з вапняком, гіпсом і доломитовыми породами вона розчиняє в собі солі різних металів. Тому будь-яка мінералізована вода має іонами кальцію і магнію. Крім цього джерела, дані речовини можуть потрапити у воду в результаті мікробіологічних процесів, які відбуваються в ґрунті на місці водозбору, або ж через стічні води промислових підприємств. Найчастіше жорсткість поверхневих вод набагато менше, ніж підземні. Однак ця залежність змінюється в різні сезони. Так, взимку значення цього показника найбільше, навесні ж, при розведенні талими і дощовими водами, — найменше.
Класифікація цієї води досить різноманітна. Так, в залежності від цифрового значення жорсткості вона може бути м'якою, нормальної, жорсткою, дуже жорсткою. Сама жорсткість — не абсолютна величина, тому її ділять на:
1. Тимчасову. Така назва обумовлена наявністю у воді карбонатів або гідрокарбонатів магнію і кальцію. При кип'ятінні води ці речовини розпадаються, утворюючи вугільну кислоту і солі металів, які випадають в осад. В результаті нагрівання дана жорсткість практично повністю зникає.
2. Постійну. При цій жорсткості у воді присутні магнієві та кальцієві солі сильних кислот. Наприклад, азотної, соляної. Підвищення температури на ці з'єднання не діє, тому вони залишаються у воді, впливаючи на її жорсткість.
3. Загальну. Цей показник включає в себе сумарне значення вищевикладених видів жорсткості.
Чому ж взагалі жорсткості приділяється так багато уваги? Почати з того, що чим вище значення жорсткості, тим сильніше змінюються органолептичні властивості води і далеко не в кращу сторону. Так, смак набуває неприємний гіркуватий відтінок. Крім того, жорстка вода погано впливає на шлунково-кишковий тракт людини, а також провокує різні захворювання інших систем організму. Тим не менш, навіть Всесвітня організація охорони здоров'я не може дати жодних рекомендацій щодо цієї характеристики води. Оскільки немає конкретних результатів, які говорять про користь м'якої води.
Зрозуміти, яка перед вами вода, можна навіть під час прийняття ванни. Якщо ви виходите, відчуваючи скрип на вимитої шкіри або волосся, то ви явно купувалися в жорсткій воді. Саме вона руйнує захисний жировий шар, яким покрита шкіра. Якщо ж вас не покидає відчуття мыльности, значить, ви використовували м'яку воду, і ваша жирова плівка залишилася ціла і неушкоджена.
Жорсткість води можна помітити і в побутових умовах. Наприклад, якщо ви миєте посуд жорсткою водою, то на її поверхні залишаються розводи — це результат взаємодії кальцієвих і магнієвих солей з милом. Для їх змивання потрібно багато води. М'яка рідина в цьому випадку набагато економніше.
Жорстка вода впливає і на побутову техніку: пральні машини, електричні чайники. При нагріванні солі кристалізуються і утворюють накип, яка є однією з основних причин виходу з ладу цих приладів.
- Інноваційна технологія сну!У цей нестабільний час пропонуємо Вам апаратну технологію міцного сну. Ніякої хімії та фармацевтики з Авто CPAP апарат!Повна версія статті
- Новинки!!! Велике обладнання за низькими цінами!Найвигідніша пропозиція на кисневе обладнання від нового партнера! Кількість обмежена, європейська якість, а ціна народна!Повна версія статті